Tanácsok a tengeri vitorlázással kapcsolatban: hajóbérlés, legénység, tájékozódás, széljárás

Magyarul In English Auf Deutsch Po Polsku по-русски


Tengeri hajóvezetői tanfolyam

Flottavitorlázás

A flottavitorlázás egy ideális kompromisszum a kevés helyismerettel és tengeri gyakorlattal...

TOVÁBB

Oktatás, képzés

Speciális tovább képzések és oktatások, tengeri vitorlás vezetői engedélyek, vitorlás tanfolyamok

TOVÁBB

Versenyek

Vitorlás verseny kiírások, meghívók, tájékoztatók. Vitorlás versenyek szervezése és lebonyolítása

TOVÁBB

Tengeri vitorlázás – alaptanácsok kezdőknek

2012-06-11

Hasznos tanácsok kezdőknek a tengeri vitorlázással kapcsolatban többek között a hajóbérlés, legénység vagy tájékozódás területén.

 A tengeri vitorlázás tökéletes azok számára, akik rendelkeznek némi tapasztalattal a vitorlázás terén, a megszokottól elszakadva izgalomra és változatosságra vágynak. Ha eddig csak a Balatonon próbáltuk ki magunkat, nem árt megfogadni néhány tanácsot.


1. Hajóbérlés

Ha a hajóbérlést választjuk, körültekintőnek kell lennünk a méreteket illetően. Vegyük figyelembe, hogy hány fős a legénység, milyen a konyha felszereltsége vagy, hogy mekkora a fedélzet, hiszen ott töltjük a legtöbb időt. Nem utolsó szempont pedig a motor teljesítménye és a megfelelő vitorlázat sem, kérjük ki szakértő véleményét.

 

2. Legénység

Legyünk előre látóak: ha amatőr, kevésbé jártas társasággal utazunk, nem árt felkészíteni a legénység egy-két tagját a legalapvetőbb tevékenységek, manőverek elvégzésre. 

 

3. Időjárás

A nyaralás gyakran nem felhőtlen: tájékozódjunk a kiválasztott térség időjárásáról, folyamatosan kövessük nyomon a meteorológiai jelentéseket, hogy fel tudjunk készülni a viharok vagy záporokra. 
 

4. Széljárás

Minden tenger sajátos szélfajtákkal bír, például az Adria széltérképén 8 szélfajta ismert. A széljárásról következtetéseket persze levonhatunk a felhőkből, a naplementéből, légnyomásból, hőmérsékletből vagy a delfinek felbukkanásából, de tanácsos beleásni magunkat egyes szélfajták jellegzetességeibe, így megállapíthatjuk, hogy erősödni fog-e, eláll vagy esetleg egy másik szelet hoz. 
 

5. Rendszeres ellenőrzés

Utazásunk során fontos a rendszeres ellenőrzés, ami nem nemcsak a legénység számára vonatkozik, hanem az indulás előtti rutin ellenőrzésekre is. Nézzük meg a kormányt, a vitorlákat, az üzemanyag ellátást, navigációs műszereket, a fontos köteleket, egyszóval mindent, ami tönkremehet, elromolhat vagy kifogyhat. 

 

+1

Szerezzünk be útikalauzt, túraleírást, amely segíti a tengeri és szárazföldi eligazodást egyaránt. A minőségi kiadványok, a részletes térképek mellett, tartalmazzák a legfontosabb címeket, látnivalókat, szórakozási lehetőségeket és tanácsokat. 

 

Szardíniai és korzikai flottavitorlázás 2012. július 07-14. Csatlakozz Te is!

Indulási kikötő: Marina Portisco, Szardínia, Olaszország.

 

Használd az online jelentkezést, vagy írj ide: office@yachting2000.hu

 

Tengeri vitorlázás – alaptanácsok kezdőknek

Tengeri vitorlázás – alaptanácsok kezdőknek

 A tengeri vitorlázás tökéletes azok számára, akik rendelkeznek némi tapasztalattal a vitorlázás terén, a megszokottól elszakadva izgalomra és változatosságra vágynak. Ha eddig...

Genua Vitorlás Klub Tagtoborzó Est Kékszalag győztes vendégelőadókkal

2012. májusában a Genua Vitorlás Klub első tagtoborzó estjén várja azokat a vitorlázókat, a sport iránt érdeklődőket akik szeretnének baráti légkörben eltölteni egy kellemes estét,...

TÖBB HÍR